In de zoektocht naar nieuwe werknemers wordt er normaal gesproken veel nadruk gelegd op opleidingsniveau en werkervaring. Dit komt doordat bedrijven vaak verzekerd willen zijn dat een kandidaat de vereiste vaardigheden heeft voor de functie. Maar het wordt steeds duidelijker dat het richten op de zogenaamde soft skills belangrijker wordt dan alleen te kijken naar harde vaardigheden. Hieronder lees je waarom het de moeite waard is om bewust te zijn van het gebruik van je soft skills!
Wat is het verschil tussen hard en soft skills?
Hard skills zijn jouw meetbare en technische vaardigheden. Deze zijn gerelateerd aan de kennis die je hebt opgedaan door opleidingen, stages of werkervaring. Denk aan het beheersen van software, taalvaardigheid of het hebben van specifieke certificaten. Soft skills daarentegen zijn meer persoonlijk van aard. Deze vaardigheden zijn ietwat abstracter en maken deel uit van de persoonlijkheid van een individu. Voorbeelden zijn empathie, zelfstandigheid, stressbestendigheid, creativiteit, aanpassingsvermogen, betrouwbaarheid en het vermogen om effectief samen te werken met anderen.
Waarom wordt er geselecteerd op soft skills?
Bij het checken van CV’s gaan bedrijven op zoek naar een kandidaat die qua kennis en ervaring voldoet aan de eisen van de functie. Echter, in een krappe arbeidsmarkt is het cruciaal om breder te kijken en aandacht te besteden aan de soft skills van kandidaten. Soft skills beïnvloeden namelijk in grote mate het gedrag van een medewerker. Als je bijvoorbeeld een sociaal vaardig persoon aanneemt die goed communiceert, zal deze waarschijnlijk beter kunnen werken in teamverband dan iemand die introvert is en de voorkeur geeft aan individueel werk.
Vooral nu banen steeds minder vastomlijnd zijn en snel veranderen, zijn kennis en ervaring minder doorslaggevend. Soft skills worden daarom steeds belangrijker! In deze context zijn soft skills zoals aanpassingsvermogen en flexibiliteit veel waardevoller. Bovendien zijn hard skills gemakkelijker aan te leren dan soft skills. Als je een gemotiveerde medewerker aanneemt die snel leert, kun je hem helpen om de benodigde vaardigheden voor de functie te ontwikkelen.
Hoe worden je soft skills beoordeeld?
Het kan zijn dat er vragen over soft skills zijn binnen een sollicitatiegesprek, maar beoordelen of een kandidaat daadwerkelijk over deze vaardigheden beschikt, dat kan lastig zijn. Tijdens het sollicitatiegesprek kun je hier echter een indruk van krijgen. Goede luisteraars stellen vaker open vragen en gaan in op onderwerpen die naar boven komen tijdens het gesprek. Kandidaten die overtuigend en natuurlijk antwoorden geven, tonen effectieve communicatievaardigheden.
Er kunnen ook situationele of gedragsgerichte vragen gesteld worden volgens de STAR-methodologie. STAR staat voor Situatie, Taak, Actie en Resultaat. Hiermee kun je een situatie presenteren en vragen hoe een kandidaat daarmee omgaat. Hier is het belangrijk om je soft-skills te presenteren. Naast het laten zien dat je soft-skills hebt, hebben wij ook nog andere tips voor je sollicitatiegesprek!
Een andere methode die vaak wordt gebruikt tijdens een sollicitatieprocedure is een assessment. Er zijn diverse persoonlijkheidstests beschikbaar die een objectieve indruk van de kandidaat geven, inclusief werk- en denkniveau, leervermogen, karaktereigenschappen, competenties en interessegebieden.
Door open te staan voor soft skills wordt de kans op het aantrekken van nieuw talent sterk vergroot, en daarom is het ook belangrijk voor organisaties om hierop te selecteren. Kandidaten zullen ontdekt worden die je mogelijk op basis van hun CV zou afwijzen, maar qua persoonlijkheid perfect passen bij de bedrijfscultuur en een waardevolle aanwinst kunnen zijn voor een organisatie.
Vakspecifieke kennis en vaardigheden zijn vaak aan te leren, maar het bijbrengen van soft skills zoals flexibiliteit of aanpassingsvermogen is veel uitdagender. Daarom winnen soft skills steeds meer terrein in het wervingsproces.
Hoe ontwikkel je soft skills?
In de zoektocht naar persoonlijke groei en professioneel succes, is het ontwikkelen van soft skills van onschatbare waarde. Maar hoe pak je dat aan? Zoek eerst welke soft skills je wil ontwikkelen. Probeer eens ChatGPT in te schakelen voor creatieve hulp. Daarna kom je bij zelfreflectie. Neem regelmatig de tijd om jezelf te evalueren en te kijken naar je interacties met anderen. Identificeer gebieden die je kunt verbeteren en stel doelen voor jezelf. Een andere belangrijke stap is het vragen van feedback. Je zou je collega’s, leidinggevenden of mentors om hun eerlijke mening kunnen vragen over je soft skills. Deze inzichten kunnen waardevol zijn voor je groeiproces.
Om je soft skills gericht te verbeteren kun je deelnemen aan trainingen, workshops of cursussen. Hoe mooi is het om je skills zoals communicatie, leiderschap, of empathie te verbeteren. Dit zal je niet alleen helpen in je carrière maar ook in je persoonlijke relaties. Zoek ook naar praktijkervaringen waarin je je soft skills kunt oefenen, zoals groepsprojecten of vrijwilligerswerk. Daarnaast zou een mentor of coach een onschatbare bron van begeleiding en ontwikkeling kunnen zijn.
Conclusie
Blijf altijd open staan voor feedback, zowel positief als constructief. Gebruik het als een leermogelijkheid en blijf streven naar verbetering. Door proactief te werken aan het verbeteren van je soft skills, leg je een sterke basis voor persoonlijk en professioneel succes!