De reputatie van bedrijven wordt steeds belangrijker bij het aantrekken van personeel

Geplaatst op:
Geplaatst door: Daan van Dooren

In een tijd waarin de arbeidsmarkt steeds competitiever wordt en talent schaars is, is het bouwen en behouden van een goede reputatie als werkgever cruciaal geworden voor het aantrekken van personeel. Bedrijven die bekend staan om hun positieve werkcultuur, waarden en betrokkenheid hebben een aanzienlijk voordeel bij het werven van talent. In deze blog verkennen we waarom de reputatie van bedrijven steeds belangrijker wordt en hoe een sterke reputatie kan worden opgebouwd en onderhouden.

1. Employer Branding

Een goede reputatie als werkgever, ook wel bekend als employer branding, heeft een directe invloed op de aantrekkingskracht van een bedrijf op potentiële werknemers. Millennials en Gen Z, die een steeds groter deel van de arbeidsmarkt vormen, hechten bijzonder veel waarde aan de reputatie van een bedrijf en zijn geneigd om te solliciteren bij bedrijven die bekend staan om hun positieve werkomgeving en bedrijfscultuur. Zij doen steeds meer onderzoek naar de abstracte waardes van een organisatie. Zoals de cultuur, de reputatie en sfeer. Ook secundaire arbeidsvoorwaarden zoals hybride werken, vakantiedagen en mogelijkheden voor zelfontwikkeling tellen steeds zwaarder mee in hun beslissingen.

2. Behouden en aantrekken van talent

Een goede reputatie als werkgever is niet alleen belangrijk voor het aantrekken van nieuw talent, maar ook voor het behouden van bestaand talent. Werknemers zijn meer geneigd om bij een bedrijf te blijven dat bekend staat om zijn positieve werkomgeving, ontwikkelingsmogelijkheden en betrokkenheid bij de gemeenschap. Een sterke reputatie kan dus helpen om talent te behouden en de kosten van verloop te verlagen.

3. Positieve impact op bedrijfsprestaties

Bedrijven met een goede reputatie als werkgever hebben vaak hogere niveaus van betrokkenheid en productiviteit onder hun werknemers. Betrokken werknemers zijn gemotiveerder, loyaler en meer toegewijd aan het succes van het bedrijf, wat uiteindelijk leidt tot betere bedrijfsprestaties en groei.

4. Opbouwen van een positieve werkcultuur

Het streven naar een goede reputatie als werkgever dwingt bedrijven om te investeren in het creëren van een positieve werkcultuur waarin werknemers worden gewaardeerd, gesteund en gemotiveerd om hun beste werk te leveren. Dit omvat het bieden van ontwikkelingsmogelijkheden, flexibele werkregelingen en een gezonde werk-privébalans. Bouwen en verbeteren van cultuur is een van de moeilijkste (en meest onderschatte) zaken. Elke werknemer van een bedrijf draagt bij aan de cultuur, en zo ook de reputatie. Hoe klinkt de receptioniste aan de telefoon, hoe leidt een manager zijn groep en hoe worden sollicitatiegesprekken gehouden door een recruiter? Al deze kleine en grote momenten beinvloeden hoe mensen een organisatie inschatten. Om een cultuurverandering in te zetten zal je alle lagen van een bedrijf moeten aanpakken. Elke werknemer moet op de hoogte zijn van de gewenste cultuur, en hoe zij hieraan kunnen bijdragen.

5. Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) en Duurzaamheid

Een positieve reputatie als werkgever kan ook worden versterkt door betrokkenheid bij maatschappelijk verantwoorde initiatieven, met name op het gebied van duurzaamheid. Bedrijven die zich inzetten voor duurzame praktijken en milieuvriendelijke initiatieven tonen hun betrokkenheid bij het creëren van een gezondere planeet en toekomst. Dit kan een aanzienlijke aantrekkingskracht hebben op potentiële werknemers. Steeds meer mensen worden zich bewust van de penibele situatie van de aarde en hoe sommige bedrijven deze vernieling aan het versnellen zijn.

Door bijvoorbeeld gebruik te maken van groene energiebronnen, afval te verminderen en duurzame materialen te gebruiken, kunnen bedrijven laten zien dat ze zich inzetten voor het verminderen van hun ecologische voetafdruk. Daarnaast kunnen initiatieven zoals het aanbieden van fietsvergoedingen, het stimuleren van thuiswerken en het faciliteren van recyclingprogramma’s laten zien dat een bedrijf zich inzet voor duurzame mobiliteit en een groenere levensstijl voor haar werknemers.

Bovendien kunnen bedrijven die actief deelnemen aan milieubehoudsprojecten, zoals boomplantacties, strandopruimingen en natuurbeschermingsprogramma’s, niet alleen een positieve impact hebben op het milieu, maar ook hun betrokkenheid bij de lokale gemeenschap demonstreren. Deze initiatieven tonen aan dat een bedrijf niet alleen gericht is op winst, maar ook op het bevorderen van positieve verandering en het creëren van een betere wereld voor toekomstige generaties. Voor meer informatie over duurzaamheid en hoe je die toepast op kantoor klik je hier.

6. Hoe je een reputatie verpest

In 2017 kwam Uber onder vuur te liggen vanwege beschuldigingen van seksuele intimidatie, discriminatie en een algeheel giftige bedrijfscultuur. Verschillende voormalige werknemers onthulden hun ervaringen van intimidatie en discriminatie binnen het bedrijf, wat leidde tot een diepgaand onderzoek en uiteindelijk het vertrek van verschillende leidinggevenden. Dit resulteerde in een aanzienlijke deuk in de reputatie van Uber als werkgever en veroorzaakte een stroom van negatieve publiciteit.

In 2015 kwam Volkswagen in opspraak nadat was ontdekt dat het bedrijf had gefraudeerd met de uitstootgegevens van zijn dieselvoertuigen. Volkswagen had software geïnstalleerd die detecteerde wanneer een auto werd getest op uitstoot, waardoor de prestaties werden gemanipuleerd om te voldoen aan de wettelijke normen. Deze onthulling leidde tot wereldwijde verontwaardiging en veroorzaakte ernstige schade aan de reputatie van Volkswagen als werkgever. Werknemers en potentiële werknemers keerden zich af van het bedrijf vanwege het gebrek aan ethiek en integriteit.

Deze voorbeelden benadrukken het belang van een goede bedrijfscultuur, ethisch gedrag en zorg voor werknemers om een positieve reputatie als werkgever op te bouwen en te behouden. Bedrijven die deze normen niet naleven, lopen het risico hun aantrekkingskracht als werkgever te verliezen en kunnen te maken krijgen met ernstige consequenties voor hun bedrijfsprestaties en groei.

Conclusie

In een tijd van toenemende concurrentie om talent is de reputatie van bedrijven als werkgever van cruciaal belang geworden. Door te investeren in het bouwen en onderhouden van een goede reputatie kunnen bedrijven zich onderscheiden als aantrekkelijke werkgevers en talent aantrekken en behouden in een competitieve arbeidsmarkt.

Meer leren over hoe je talent aantrekt en wat ons te wachten staat de komende jaren op het gebied van recruitment? Lees dan deze recente blog van TDC Groep.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf wekelijks op de hoogte van onze nieuwste blogs!

Bekijk hier onder al onze vacatures!

Meer interessante artikelen

Geplaatst op:
Geplaatst op:
Geplaatst op:
Geplaatst op:
Geplaatst op:

Op de hoogte blijven van de nieuwste vacatures?

Volg ons op social media en blijf op de hoogte!