Alles wat je moet weten over oogbescherming en gelaatsbescherming

Geplaatst op:
Geplaatst door: Lisa Geerdink

De ogen zijn waardevolle, maar ook kwetsbare organen. Ze zijn onmisbaar bij het merendeel van onze werkzaamheden en dienen dan ook goed beschermd te worden met de passende oogbescherming. Er hoeft namelijk maar weinig te gebeuren om een oogbeschadiging op te lopen door rondvliegende of opspattende deeltjes. Daarom vertellen we je graag meer over dit onderwerp. In dit geval geldt: “Better safe than sorry”, als er wel iets schadelijks in je ogen terecht is gekomen is de kans groot dat je al te laat bent…

Soorten oogbescherming 

De volgende typen oogbescherming en gezichtsbescherming zijn onder andere te onderscheiden: 

  • Veiligheidsbril;
  • Ruimzichtbril; 
  • Gelaatscherm; 
  • Lasbril en laskap
  • Oogbescherming na een operatie. 

Veiligheidsbril 

De veiligheidsbril is de meest gebruikte soort oogbescherming en waarschijnlijk ook de bekendste. Het is een bril met een montuur vervaardigd van onbrandbaar materiaal en met glazen van gehard glas of kunststof. 

Wist je dat:  
Gehard glas zes tot zeven keer sterker is dan gewoon glas? 

De meeste veiligheidsbrillen zijn voorzien van zijkleppen die tevens oogbescherming bieden tegen materiaal dat zijdelings aan komt vliegen. Het is mogelijk om een veiligheidsbril op sterkte te krijgen.  

Oogbescherming; veiligheidsbril
Veiligheidsbril

Ruimzichtbril 

Deze soort van oogbescherming lijkt wel een beetje op de veiligheidsbril, maar is een stuk ‘dichter’ en zo eigenlijk veiliger voor als je werkt met vloeistoffen of iets dergelijks. Voor speciale toepassingen, zoals bijvoorbeeld het verwerken en overschenken van vloeistoffen is het vereist dat de ogen goed worden afgeschermd door een ruimzichtbril. De ruimzichtbril is te vergelijken met een skibril en is voorzien van een elastische hoofdband. De ruimzichtbril wordt ook gebruikt bij werkzaamheden waar veel stof bij vrijkomt, zoals slijpen, hakken en boren. 

Wist je dat:  
Het voordeel van een ruimzichtbril is dat deze over een normale bril kan worden gedragen, daarnaast beschermd een ruimzichtbril beter dan een veiligheidsbril tegen spatten? 

Gelaatscherm 

Een gelaatscherm is een doorzichtige kap van polycarbonaat. Een gelaatscherm beschermt het gezicht tegen stof en gevaarlijke stoffen. Een gelaatscherm is daarnaast erg geschikt voor werkzaamheden boven het hoofd of voor slijpen in een besloten ruimte. 

Wist je dat:  
Bij het werken met een hogedrukreiniger en met zuren een gelaatscherm verplicht is?

Lasbril en laskap 

De lasbril wordt gebruikt als oogbescherming tijdens het lassen met gas. De donkere ruit van de bril is opklapbaar en onder de ruit zit een tweede ruit van gehard glas, die bescherming biedt tegen metaalsplinters die tijdens het bikken kunnen wegvliegen. Een lasbril mag niet worden gebruikt bij elektrisch lassen.   

De laskap beschermt men tegen ultraviolette straling. Een bescherming voor het hele gezicht, omdat die straling ook de huid kan beschadigen. Moderne laskappen zijn vaak voorzien van zelf schakelende glazen. Een lichtsensor meet de lichtsterkte en past daar de doorlaatbaarheid op aan. 

Wist je dat:  
De lasbril alleen beschermt tegen licht en warmte en niet tegen ultraviolete straling? 

Oogbescherming na een operatie

Na een oogoperatie kan oogbescherming belangrijk zijn om het geopereerde oog te beschermen tijdens de genezing. De specifieke soorten oogbescherming die na een operatie worden gebruikt, kunnen variëren afhankelijk van het type operatie en de instructies van de oogarts. Naast de bovenstaande ‘algemene’ oogbescherming, heb je ook oogbescherming die iets specifieker gericht is op het herstel.

  • Ooglapje – Een ooglapje is een eenvoudige vorm van oogbescherming die over het geopereerde oog wordt geplaatst. Het beschermt het oog tegen externe factoren zoals stof, vuil en fel licht. Het kan ook helpen om wrijven of per ongeluk aanraken van het oog te voorkomen;
  • Nachtbril – Een nachtbril met gele glazen kan worden aanbevolen om schittering en overmatig licht te verminderen, vooral tijdens het slapen. Dit kan helpen om het geopereerde oog comfortabeler te laten rusten en te beschermen.

Het is belangrijk om de instructies van de oogarts op te volgen met betrekking tot het gebruik van oogbescherming na een operatie. Zij zullen je specifiek aan weten te bevelen wat je nodig hebt op basis van de jouw omstandigheden en het type operatie dat je bent ondergaan. Het dragen van de voorgeschreven oogbescherming kan bijdragen aan een succesvolle genezing en het minimaliseren van complicaties.

Onderhoud en gebruik oogbescherming

Wanneer brillen worden weggelegd, dient dit altijd met de glazen naar boven te gebeuren. Indien de brillen langere tijd niet gebruikt worden, is het verstandig om het in een passende koker of etui te bewaren. Bij het schoonmaken van de brillen en kappen moet gecontroleerd worden of alle beweegbare delen nog soepel lopen. De glazen moeten met de hand worden schoongemaakt. Tot slot is het noodzakelijk om ze te drogen met een zachte doek. 

Een veiligheidsbril is versleten als er een gele verkleuring van de glazen is opgetreden, wanneer de bril minder transparant is geworden en/of als het montuur onherstelbaar beschadigd is. Neem in zo’n geval contact op met je directe contactpersoon binnen TDC Groep en vraag om een nieuwe bril. 

Wat te doen bij oogbeschadigingen? 

Mocht je toch iets in je oog krijgen, dan moet er direct actie ondernomen worden. Zeker bij metaaldeeltjes geldt dat naar mate het deeltje langer in het oog zit, de schade groter wordt. Het metaaldeeltje gaat roesten en het ook kan gaan ontsteken. 

De eerste handeling is het getroffen oog uitspoelen met een oogdouche. Daarna moet voor alle zekerheid de eerste hulp van het ziekenhuis geraadpleegd worden. Als er één of meerdere deeltjes metaal vast zitten in je oog, is het niet verstandig als je zelf gaat proberen deze te verwijderen, dan kun je namelijk onherstelbare schade aanrichten. Zij beschikken namelijk over de juiste middelen om splinters en dergelijke uit het oog te verwijderen. 

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf wekelijks op de hoogte van onze nieuwste blogs!

Bekijk hier onder al onze vacatures!

Meer interessante artikelen

Geplaatst op:
Geplaatst op:
Geplaatst op:
Geplaatst op:
Geplaatst op:

Op de hoogte blijven van de nieuwste vacatures?

Volg ons op social media en blijf op de hoogte!