OK Boomer, you’re hired!

Geplaatst op:
Geplaatst door: Daan van Dooren

Heb je er weleens aan gedacht om een babyboomer aan te nemen? Babyboomers hebben een schat aan ervaring en kunnen een frisse wind door een bedrijf laten waaien, in tegenstelling tot wat velen denken. In deze blog ontdek je waarom het goed is om deze generatie een nieuwe kans te geven, en hun reputatie met een flinke berg zout te nemen.

Wie zijn de babyboomers en waarom hebben zij een negatieve reputatie?

Babyboomers zijn mensen van de generatie geboren tussen 1946 en 1964. In deze tijd was er een sterke bevolkingsgroei in veel westerse landen als gevolg van de welvaartstoename na de oorlog.
Veel babyboomers hebben geprofiteerd van de economische groei en sociale stabiliteit, en veel van hen groeiden op tijdens de opkomst van welvaartseconomieën. Ze worden daarom gezien als de verwende en soms ondankbare generatie die het over het algemeen erg goed heeft gehad.

Hun negatieve reputatie heeft vooral hier mee te maken. Het is niet omdat andere generaties hen geen welvaart of geluk gunnen. Maar door de houding van veel babyboomers richting jongere generaties. Het bekende geklaag gaat over hoe Millenials niet goed met geld om kunnen gaan, geen loyaliteit hebben richting hun werkgever, hoe ze teveel avocado toast en Starbuckskoffie kopen en daardoor geen koophuis kunnen betalen.

Millenials probeerden hun ouders, ooms en tantes duidelijk te maken dat tijden veranderd zijn en je als eenverdiener niet meer zomaar een huis kan kopen, of jarenlang over je studie kan doen zonder consequenties. Deze discussies bleven onopgelost met onbegrip van beide kanten. Hierdoor ontstond de fameuze “OK Boomer” uitspraak.
“Ok Boomer” wordt gebruikt door millenials om aan te geven dat de Boomers het nooit zullen (willen) begrijpen, en het daarom geen zin heeft om met ze in discussie te gaan.

Natuurlijk zijn de generaties veel te groot om ze allemaal over een kam te scheren. Er zit veel meer nuance en verschil in. Maar wat hierboven beschreven wordt blijft een erg bekend sentiment, en is daarom belangrijk om te benoemen en bespreekbaar te maken.

Ben jij een Boomer, Millenial, Zoomer of iets anders?

Of weet je niet zeker tot welke generatie jij behoort? Geef jouw geboortejaar aan ChatGPT en hij vertelt het je sneller dan Google dat kan.

Verschillend gedrag in generaties

Reputaties, aannames, misinformatie, onwetendheid en de media zijn dingen die ons kunnen beïnvloeden hoe we ons gedragen t.o.v. de ander. Zeker als die ander tot een andere groep behoort. In het geval van deze blog; een andere generatie. Het “OK Boomer” sentiment heeft de babyboomers niet veel goeds gedaan.

Omdat zij niet opgroeiden met de computer, smartphone en tablets zijn sommigen niet zo snel met nieuwe technologie als iemand van een jongere generatie. De schrijver van deze blog is een millenial, en hij zag laatst een Gen Z (“Zoomer”) meisje aan het werk op de computer, en hij heeft zich nog nooit zo oud en sloom gevoeld.

We hebben de negatieve connotaties besproken van de babyboomers. En daarom is het eindelijk tijd om de goede en positieve kenmerken te bespreken! Die de laatste tijd nogal begraven waren onder de berg van negatieve berichten.

Waarom babyboomers goud waard zijn voor een bedrijf

De babyboomer generatie brengt unieke kwaliteiten met zich mee die een bedrijf enorm kunnen versterken. Laten we eens kijken waarom babyboomers waardevol zijn. Nogmaals, alle sentimenten die in deze blog genoemd worden gelden niet voor elke babyboomer, positief of negatief.

1. Betrouwbaarheid en werkethiek

Babyboomers staan bekend om hun sterke werkethiek. Ze zijn opgegroeid in een tijd waarin doorzettingsvermogen en toewijding in het werk de norm waren. Ze hebben een reputatie opgebouwd van betrouwbaarheid, stabiliteit en consistentie.
Ze kunnen dienen als een betrouwbaar anker tijdens periodes van verandering of onzekerheid.

2. Loyaal en toegewijd

Loyaliteit is een andere bekende kwaliteit van babyboomers. Terwijl jongere generaties vaker van baan wisselen, zijn babyboomers geneigd om langer bij één werkgever te blijven. Deze stabiliteit betekent minder verloopkosten en meer continuïteit voor een bedrijf.

3. Lange-termijn visie

In tegenstelling tot jongere generaties die soms gefocust zijn op snelle resultaten, hebben babyboomers een lange-termijn perspectief. Ze begrijpen dat duurzame groei en succes tijd kosten. Hun geduld en vermogen om strategisch te denken kunnen bedrijven helpen bij het plannen voor de toekomst, terwijl ze ook profiteren van hun ervaring met het omgaan met economische veranderingen en marktschommelingen.

4. Mentorschap en overdracht van kennis

Omdat babyboomers al wat langer aan het werk zijn, bezitten zij veel kennis en ervaring. Deze kennis kunnen ze doorgeven aan jongere collega’s. Sommige Boomers (liefkozend bedoeld) zijn erg geschikt om als mentor in te zetten, en hun advies en begeleiding kunnen van onschatbare waarde zijn voor de ontwikkeling van jongere teamleden. Dit zorgt ervoor dat belangrijke kennis binnen het bedrijf blijft.

Babyboomers waarderen daarnaast de echte samenwerking, en zijn vaak zeer inclusief. Ze werken graag in teams en hebben de vaardigheden om dit effectief te doen. Hun aanwezigheid kan bijdragen aan een interactieve en gezonde werkomgeving, en sfeer.

Babyboomers en nieuwe generaties versterken elkaar

Het mooie van een divers team is dat de verschillende generaties elkaar kunnen aanvullen en versterken.

Elkaars krachten benutten: Jongeren kunnen de babyboomers helpen met nieuwe technologieën, terwijl de babyboomers hun ervaring en wijsheid delen. Deze uitwisseling van kennis en vaardigheden maakt een bedrijf sterker.

Diverse perspectieven: Een team met verschillende generaties brengt diverse perspectieven met zich mee. Dit kan leiden tot betere besluitvorming en innovatieve oplossingen.

Hoe haal je het beste uit babyboomers?

Nu je weet waarom babyboomers zo waardevol zijn, is het tijd om te kijken hoe je het meeste en beste uit deze ervaren krachten kunt halen. Hier zijn enkele tips om babyboomers optimaal in te zetten in een bedrijf:

Flexibiliteit bieden: Babyboomers waarderen flexibiliteit in hun werk. Denk aan mogelijkheden voor parttime werken of aangepaste werktijden.

Blijven uitdagen en ontwikkelen: Vergis je niet! Ook babyboomers willen zich blijven ontwikkelen. Bied ze kansen om nieuwe vaardigheden te leren en deel te nemen aan interessante trainingen. Ze zullen je dankbaar zijn voor de uitdaging.

Erkenning geven: Iedereen houdt van waardering, en babyboomers zijn daar geen uitzondering op. Erken hun bijdragen en expertise. Dit motiveert niet alleen de babyboomers zelf, maar laat ook jongere collega’s zien hoe waardevol deze generatie is.

Beloon loyaliteit: Loyaliteit is een eerder besproken kwaliteit van babyboomers. En dit zal voor velen van hen normaal zijn. Maar vergeet dit niet te belonen. Want zeker in deze tijd is een loyale werknemer best speciaal. Zet hen in het zonnetje, geef een cadeautje, spreek de dankbaarheid hardop uit en benadruk hoe bijzonder deze lange verbintenis tussen jullie daadwerkelijk is.

De toekomst is multi-generationeel

In een steeds sneller veranderende wereld is het belangrijk om verschillende perspectieven in je bedrijf te hebben. Het aantrekken van Boomers is dus belangrijk. De reputatie van een bedrijf wordt daarbij ook steeds belangrijker.

Babyboomers brengen niet alleen ervaring, maar ook stabiliteit en wijsheid. Door hen te combineren met de energie en innovatiedrang van jongere generaties, creëer je een krachtige mix. De toekomst is er een waarin elke generatie wordt gewaardeerd om haar unieke bijdrage.

En die Boomers, zijn dus best OK.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf wekelijks op de hoogte van onze nieuwste blogs!

Bekijk hier onder al onze vacatures!

Meer interessante artikelen

Geplaatst op:
Geplaatst op:
Geplaatst op:

Op de hoogte blijven van de nieuwste vacatures?

Volg ons op social media en blijf op de hoogte!