Wat is het leven van een nachtwaker echt? Laten we de wereld van Vincent betreden, een 22-jarige student aan de Hogeschool van Leiden wie naast zijn studie een unieke carrière heeft als nachtwaker bij DNO Doen in Alkmaar. In dit artikel ontdekken we de reis van Vincent, van zijn eerste kennismaking met de vacature tot de uitdagingen en hoogtepunten van zijn dagelijkse werk.
Begin van de reis als nachtwaker
Vincent begon zijn zoektocht naar nachtwerk vanwege zijn drukke opleidingsschema. In zijn eigen woorden, “Mijn eerste sollicitaties gingen uit naar industrieel reiniging, want ik was op zoek naar vacatures voor avond/nachtwerk vanwege mijn opleiding.” Hij stuitte echter op obstakels vanwege ongunstige werktijden. “Deze nachtwerk vacature voor de functie nachtwaker zag ik een jaar eerder ook al voorbij komen, maar dat was voor een ander bedrijf, maar hun capaciteit van medewerkers was op dat moment bereikt dus kwam ik helaas niet door de selectieprocedure.”
Vincent vertelde: “Later zag ik een vacature van TDC voorbij komen en toen dacht ik, waarom zou ik het niet nog een keer proberen?” Zijn motivatie? “Het leek me namelijk wel leuk/interessant om met de doelgroep te werken omdat het natuurlijk een kwetsbare doelgroep is, maar ook een doelgroep waar heel veel geduld voor vereist is en waar met zorg naar gekeken moet worden.”
Uitdagingen van het nachtwerk
Volgens Vincent is de grootste uitdaging van het werk dat “niet elke dag hetzelfde is,” wat het werk zowel een uitdaging als een kans maakt. Hij benadrukt het belang van nuchterheid: “Je moet dus geen verwachtingen hebben van wat er zou of kan gebeuren.” Vincent gaat verder door te delen: “Zo kan het bijvoorbeeld wel eens voorkomen dat er een onenigheid of opstootje is tussen de medewerkers en cliënten of tussen cliënten onderling. Aan mij dan de taak om daar tussenin te komen en de boel dan te sussen en op orde te krijgen. Daarnaast kan het voor sommige mensen misschien “
Verantwoordelijkheden van een nachtwaker
Vincent’s belangrijkste verantwoordelijkheden omvatten het zorgen dat cliënten zich thuis voelen en zich gehoord voelen, evenals het waarborgen van een veilige, rustige nacht. Hij voert bewakingsrondes uit en houdt de beveiligingscamera’s van zowel de locatie waar hij zelf werkt als die van andere locaties nauwlettend in de gaten. Hierdoor staat hij altijd paraat mocht er zich een noodsituatie voordoen.
Een typische nachtdienst
Vincent schetst een beeld van zijn typische nachtdienst, beginnend met een overdracht van zijn voorganger en het doornemen van het logboek. “Dan pak ik de portofoon waarmee ik met de medewerkers contact kan houden,” voegt hij toe. Hij zorgt ervoor dat cliënten naar hun kamers gaan en voert regelmatige rondes uit. “Dat gaat dan door over de hele avond, tot een uurtje of half 7,” vertelt Vincent.
Belangrijke vaardigheden voor een nachtwaker
Volgens Vincent zijn compassie, stressbestendigheid en flexibiliteit de sleutelkwaliteiten voor een succesvolle nachtwaker. “Je moet compassie kunnen tonen voor de mensen waar je mee werkt, maar ook voor jezelf,” merkt hij op. “Daarnaast moet je ook stressbestendig zijn, het kan wel eens stressvol zijn als er warrige situaties voorkomen.”
Onvergetelijke ervaringen
Vincent deelt enkele van zijn meest gedenkwaardige momenten, zowel positief als negatief. “Eén van die positieve ervaringen is bijvoorbeeld een cliënt die vroeger heel succesvol is geweest en vroeger ook een succesvol bedrijf heeft mogen runnen. En eigenlijk best een goed leven heeft gehad. Hij vertelde dan over het verleden en de dingen die hij had meegemaakt, zowel mooie dingen als minder leuke dingen. En zo voer je wel eens meerdere gesprekken met interessante verhalen. Dat zijn wel mooie momenten die je meeneemt. Daarnaast is het leuk als een cliënt zijn waardering uitspreekt over jou als medewerker, dat geeft wel een goed gevoel en dan ga je ook wel met een goed gevoel je dienst in en dan eindig je deze ook met een goed gevoel.”
Advies voor toekomstige nachtwakers
Voor degenen die overwegen om een carrière als nachtwaker te starten, heeft Vincent enkele wijze adviezen: “Je moet je echt kunnen verplaatsen in de schoenen van je cliënt en niet denigrerend toekijken. Het is belangrijk de cliënt echt met een open mind te behandelen. Daarnaast moet je weten waar je aan begint. Het kan voor mensen die zulke situaties niet eerder hebben gezien of mensen die niet eerder in aanraking zijn gekomen met de doelgroep wel beangstigend zijn. Je moet er wel mee om kunnen gaan. Je moet weten waar je aan begint. En verder moet je goed op je gezondheid letten.
Samenwerking met TDC Groep
Vincent is goed te spreken over de samenwerking. Hij voelt zich ondersteund en gewaardeerd in zijn rol als nachtwaker. “Ik denk dat TDC daarin een aardig goede job verricht; ze zijn altijd goed bereikbaar, mocht je vragen of onduidelijkheden hebben, dan is Laura er altijd die ons daarbij helpt en ondersteunt. Ze is super flexibel, mocht je een keer uit de nachtdienst komen en je wordt om 7 uur nog niet afgelost, dan staat ze eigenlijk altijd op stand by en je kunt haar altijd goed bereiken. De communicatie daarin is dus super fijn!”
Conclusie
Vincent’s verhaal werpt licht op het boeiende leven van een nachtwaker. Wil jij nou ook ’s nachts werken en ben jij benieuwd naar onze nachtwerk vacatures? Zijn ervaringen, uitdagingen en advies bieden inzicht in de wereld van de nachtwakers, waarbij compassie, stressbestendigheid en flexibiliteit de sleutel zijn tot succes.