Hoe je in 5 stappen de perfecte sollicitatiebrief schrijft

Geplaatst op:
Geplaatst door: Lisa Geerdink

Wil jij opvallen met je sollicitatiebrief en die leuke baan scoren? Met deze 5 eenvoudige stappen schrijf je in no-time de perfecte sollicitatiebrief. Want een originele en professionele brief maakt soms nét even het verschil. Natuurlijk weet jij wel dat je perfect bent voor die baan, maar nu die recruiter nog.

1. Voorbereiding sollicitatiebrief: Research is belangrijk

Voordat je begint met je brief is een goede voorbereiding écht belangrijk. Verdiep je dus eerst in de vacature, de functie, het bedrijf en de afdeling waar je gaat werken. Bezoek de website, check de socials en nieuwsitems over het bedrijf. Als je onzeker bent over je wat je wel en niet in je sollicitatiebrief moet zetten, lees dan vooral even verder, we geven enkele handige voorbeelden. En wat ook belangrijk is: zoek uit wie jouw sollicitatiegesprek gaat afnemen.

Kijk naar de vacature waar je op wilt solliciteren en vraag jezelf af wat jij zou willen weten over de functie? Misschien is iets wat je kunt vragen waardoor je de brief nog beter, specifieker en professionele kan maken?

Heb je dat een beetje helder? Ga dan bellen. Het is misschien spannend, maar zo laat je zien dat je serieus geïnteresseerd bent. En je hebt direct een streepje voor op de competitie, want lang niet iedereen durft te bellen.

  • Verdiep je in de vacature: wat houdt het werk/ de functie exact in;
  • Verdiep je in het bedrijf/ de afdeling waar je komt te werken;
  • Check nieuwsitems en de socials van het bedrijf;
  • Zoek uit wie je het sollicitatiegesprek gaat afnemen;
  • Zoek uit wat uniek is aan het bedrijf en/ of wat jij uniek vindt aan het bedrijf.
Hoe je in 6 stappen de perfecte sollicitatiebrief schrijft 2

2. De sollicitatiebrief: je schrijfstijl

Als je de voorbereiding hebt gedaan, kun je beginnen met je brief. Je weet inmiddels wat de functie inhoudt. Als het goed is ken je het bedrijf nu een beetje én weet je ook hoe zij communiceren met de wereld. Gebruiken ze bijvoorbeeld formele/ zakelijke taal? Pas dan je schrijfstijl daar op aan. Schrijf ook zoveel mogelijke in actieve vorm en vermijd lange zinnen.

  • Pas je schrijfstijl aan bij de ‘sfeer’ van het bedrijf;
  • Schrijf in actieve stijl. Vermijd overmatig gebruik van: zullen, kunnen, worden, vinden, maar wees toegankelijk, fris en professioneel. Hieronder een voorbeeld van hoe je wel en beter niet kunt communiceren in je sollicitatiebrief:

Niet:

Ik zou graag de mogelijkheid krijgen om mijzelf voor te stellen.

Maar:

Ik stel mezelf graag voor in een persoonlijk gesprek.

3. Indeling en opbouw van de sollicitatiebrief

Een goede indeling en opbouw is belangrijk. Het biedt de lezer structuur en overzicht. Met een goedlopende, prettige leesbare brief voorkom je dat binnen enkele seconden tussen de stapel ‘afwijzingen’ ligt. Want de persoon die jouw brief leest heeft er waarschijnlijk al tientallen voorbij zien komen. Zorg dus dat je hier geen kansen laat liggen.

Aanhef: wees netjes en correct

Begin met je eigen naam en adres. Bijvoorbeeld;

Zoë Jansen
Stationstraat 1
1234 AB AMSTERDAM

Vervolgens het bedrijf, (eventueel de afdeling) de naam van de persoon aan wie je de brief richt en dan het postadres.

Artsen Zonder Grenzen
Afdeling P&O
T.a.v.: Mw. E. De Wit
6789 CD AMSTERDAM

Amsterdam, 25 juni 2021

Betreft: Sollicitatie naar de functie (functietitel)

Geachte heer Jansen/ Beste Wim,

Maak een afweging wat in dit geval het meest passend is. Heb je de recruiter of de persoon die jouw sollicitatie gaat afnemen al gesproken? Was het gesprek wat informeler? Dan kun je kiezen om de brief te beginnen met een combinatie van een formele én informele aanhef.

Inleiding: trek de aandacht met een goede openingszin

Met een opvallende inleiding trek je direct de aandacht. En dat is precies wat je wil. Want jouw brief is slechts één van de velen, dus zorg dat je je lezer vanaf de eerste zin vasthoudt. Probeer met een originele zin te beginnen. En vergeet niet te verwijzen het eerder gevoerde telefoongesprek.

niet:

“Naar aanleiding van de vacature … solliciteer ik bij deze …. etc.

maar:

“Als gedreven professional zou ik dolgraag aan de slag gaan voor …

Je motivatie voor de functie; WAAROM heb je interesse

Nu begint het belangrijkste gedeelte van de brief: je motivatie. In de eerste alinea begin je met de toelichting van je interesse in de functie. Waarom ben je geïnteresseerd in de functie, het bedrijf etc. Wees hier zo specifiek mogelijk. Wat vind je interessant aan de functie. Wat vind je leuk, uniek en waarom. Zorg dat het relevant is voor de functie, het bedrijf en leg directe verbindingen met jouw achtergrond. En noem eventueel voorbeelden.

Verwijs hier bijvoorbeeld naar specifieke onderdelen van de functie en/of het bedrijf, de bedrijfscultuur, de werkomgeving, de branche, het product etc.

Sollicitatiebrief schrijven kan lastig zijn

Onderbouwing van je geschiktheid: wat kom je brengen?

Met de onderbouwing begin je meestal in de derde of vierde alinea van je brief. Hier ga jij je geschiktheid onderbouwen. Dus wat heb jij te bieden? Wat kom jij deze organisatie brengen? Zorg dat je zo specifiek mogelijk bent. Laat zien dat je werkervaring, je studie en je persoonlijke kwaliteiten perfect zijn voor deze SPECIFIEKE functie.

Hoor je stressbestendig te zijn bij deze functie? Noem dan een voorbeeld waaruit blijkt dat jij dat bent. Heb je geen ervaring in een soortgelijke functie, maar heb je wel gewerkt in dezelfde branche? Maak dan duidelijk wat de voordelen daarvan zijn en wat je met je meebrengt.

Door mijn werkzaamheden bij …. heb ik een goed gevoel voor bestuurlijke en politieke verhoudingen ontwikkeld.

Afsluiting: verleidt tot actie met je slotzin

De afsluiting en in het bijzonder de slotzin van je brief moet de lezer verleiden tot actie. Want die laatste alinea blijft het meest hangen. Laat hier dus niet een kans liggen, maar denk goed over na over hoe je de sollicitatiebrief gaat afsluiten. Schrijf bijvoorbeeld dat je graag je motivatie toelicht in een gesprek.

Ik kom graag mijn motivatie en enthousiasme voor deze functie toelichten in een persoonlijk gesprek. Verder verwijs ik naar mijn CV en LinkedIn profiel voor een volledige beschrijving van mijn kennis en ervaring.

4. Dubbel check: voorkom slordigheden

Zorg dat je de brief nog eens goed doorleest. Laat ook eventueel anderen checken op: fouten, vreemde zinnen, spelling, typo’s en zinnen die niet lekker lopen. Verstuur je de brief via de mail? Check dan ook het mailtje dat je schrijft goed op dezelfde criteria. En natuurlijk ook op de juiste bijlagen.

Tip: Voeg pas op het ALLERLAATST het e-mailadres van de ontvanger toe. Zo kom je niet in de verleiding te vroeg op ‘send’ te klikken.

  • Check je brief op spelling en grammatica, niet lekker lopende zinnen, structuur, spaties etc.
  • Laat je brief nakijken door iemand anders.
  • Check het e-mail bericht, kloppen de bijlagen? Voeg pas op het allerlaatste moment het adres van de ontvanger in.

5. De opvolging: wacht niet af

Je hebt je brief gestuurd, maar dan ben je er nog niet. Blijf vooral niet afwachten. Werkgevers houden niet van passieve werknemers. Kom dus in actie. Bel na 1 week om te vragen of je brief is aangekomen. Die vraag kun je dan ook meteen als openingszin gebruiken.

Ik wilde graag even informeren of mijn sollicitatie is aangekomen.

Vraag daarna wat de recruiter van de brief vindt. Probeer zo lang mogelijk aan de telefoon te blijven zonder vervelend te worden met als doel om een uitnodiging binnen te slepen.

Verschil motivatiebrief en sollicitatiebrief

Je denk misschien dat een sollicitatiebrief en een motivatiebrief hetzelfde zijn, wat niet zo heel gek gedacht is. Toch zit er een klein verschil in het doel en de focus van de beide soorten brieven.

Wat een sollicitatiebrief precies is, hebben we hierboven al vrij uitgebreid uitgelegd. Je wilt de aandacht van de werkgever trekken, je interesse tonen en kort je relevante vaardigheden en ervaringen benadrukken. Je richt je voornamelijk op je kwalificaties en geschiktheid voor de functie.

Een motivatiebrief is meer gericht op het beschrijven van je persoonlijke interesses, motivatie, waarden en doelen met betrekking tot de functie en het bedrijf. Het biedt een mogelijkheid om dieper in te gaan op de reden waarom je zo geïnteresseerd bent in die bewuste functie. je kunt je enthousiasme en je passie voor deze functie goed uiten in een motivatiebrief. Je kunt in deze brief dingen naar voren halen die niet volledig in je CV naar voren komen maar die je misschien wel een geschiktere kandidaat maken voor de job. Het kan zijn dat je voor een sollicitatie zowel een sollicitatiebrief als een motivatiebrief moet maken.

Succes! Meer weten over solliciteren? Check ook ons artikel ‘Maak in 5 stappen een professioneel CV‘.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf wekelijks op de hoogte van onze nieuwste blogs!

Bekijk hier onder al onze vacatures!

Meer interessante artikelen

Geplaatst op:
Geplaatst op:
Geplaatst op:
Geplaatst op:

Op de hoogte blijven van de nieuwste vacatures?

Volg ons op social media en blijf op de hoogte!