Als starter of student is het met een baan essentieel om je bewust te zijn van je rechten en plichten, zodat je onnodige kosten vermijdt en uiteindelijk meer geld overhoudt. En dat laatste wordt steeds belangrijker, zeker in een tijd waarin we een sterke inflatie ervaren.
Boodschappen lijken elke maand duurder te worden. En onze abonnementen worden om de haverklap verhoogd in prijs.
Daarom bespreken we hier 8 belangrijke financiële aspecten die je in de gaten moet houden wanneer je een nieuwe baan start.
8 tips om financieel sterker te staan
- Ontvang extra betalingen door toeslagen: Veel studenten en starters zijn zich niet bewust van de toeslagen waar ze recht op hebben. Werk je bijvoorbeeld op onregelmatige tijden of op zon- en feestdagen? Dan heb je vaak recht op extra toeslagen. Bovendien bieden veel bedrijven tegenwoordig een thuiswerkvergoeding, wat een prettige extra is als je regelmatig thuis werkt. Zorg ervoor dat je je contract goed doorleest en je uren nauwkeurig bijhoudt, zodat je geen toeslagen misloopt.
- Verminder je belasting door loonheffingskorting: Wanneer je werkt, heb je recht op loonheffingskorting, wat betekent dat je minder belasting betaalt en dus netto meer overhoudt. Let erop dat je de loonheffingskorting maar bij één werkgever tegelijk kunt toepassen. Het is verstandig om deze korting toe te passen bij de baan waar je het meest verdient, zodat je maximaal profiteert. Zonder deze korting betaal je mogelijk te veel belasting, die je later pas terugkrijgt via de belastingaangifte.
- Geniet van je wettelijke vakantiedagen: Elke werknemer in Nederland heeft recht op een minimum aantal vakantiedagen. Dit is vier keer het aantal uren dat je per week werkt. Als je bijvoorbeeld 40 uur per week werkt, heb je recht op 20 vakantiedagen per jaar. Sommige werkgevers bieden ook bovenwettelijke vakantiedagen aan, die je extra krijgt bovenop het wettelijk minimum. Als je deze dagen niet opneemt, kunnen ze in sommige gevallen worden uitbetaald. Voor uitzendkrachten wordt er een reservering voor vakantiedagen opgebouwd, wat 10,87% van je bruto loon bedraagt. Dit is eigenlijk een soort spaarpotje dat je op elk moment kunt opnemen. Dit geeft je de flexibiliteit om zelf te bepalen wanneer je je vakantiedagen opneemt en kan financieel voordelig zijn als je ze op een later moment opneemt of laat uitbetalen. Hoe handig is dat!
- Reiskostenvergoeding zorgt voor onbezorgd reizen Hoewel de wet niet bepaalt dat je als werknemer recht hebt op reiskostenvergoeding, kan dit wel geregeld zijn in je cao, arbeidsovereenkomst of bedrijfsregeling. In veel gevallen zal je werkgever (een deel van) je reiskosten vergoeden. Bij reizen met eigen vervoer, carpoolen of openbaar vervoer kan je werkgever maximaal € 0,19 per kilometer vergoeden. Reizen met het openbaar vervoer kan volledig worden vergoed op basis van de werkelijk gemaakte kosten. Het is daarom belangrijk om je arbeidsovereenkomst goed door te nemen om te weten of je recht hebt op reiskostenvergoeding en hoeveel je maximaal kunt terugkrijgen. Dit kan je flink wat geld besparen, vooral als je dagelijks moet reizen voor je werk.
- Controleer je arbeidscontract: Naast de bovengenoemde punten is het cruciaal om je arbeidscontract grondig door te nemen voordat je tekent. Let hierbij niet alleen op de genoemde financiële zaken, maar ook op andere belangrijke punten zoals je proeftijd, opzegtermijn, en werktijden! Zorg ervoor dat alles duidelijk en eerlijk is vastgelegd, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.
- Houd je administratie bij: Een goede administratie helpt je om overzicht te houden op je financiën. Bewaar al je loonstroken, contracten en belangrijke correspondentie met je werkgever goed. Dit kan van pas komen bij vragen of problemen. Ook het bijhouden van je inkomsten en uitgaven helpt je om inzicht te krijgen in je financiële situatie en om betere keuzes te maken of je wel of juist niet beter geld kan uitgeven.
- Vooruitkijken naar je pensioen: Hoewel het misschien nog ver weg lijkt en het op financieel gezever lijkt, is het belangrijk om te weten hoe je pensioen opbouwt. Naast de AOW (Algemene Ouderdomswet) kun je vaak via je werk een pensioenregeling krijgen. Echter, werkgevers in Nederland zijn niet wettelijk verplicht om een pensioenregeling aan te bieden. Weet je niet zeker of je werkgever bijdraagt aan je pensioen? Dit staat altijd vermeld in je contract. Heb je recht op pensioen? Via mijnpensioenoverzicht.nl kun je je dusver opgebouwde pensioen zien.
- Sparen: En tot slot, een goed budgetplan maken kan je helpen om je inkomsten en uitgaven in balans te houden. Door een goed overzicht van je maandelijkse inkomsten en uitgaven te maken, zorg je dat je weet hoeveel je kunt sparen. Probeer elke maand een vast bedrag opzij te zetten als spaargeld. Dit kan helpen bij onverwachte uitgaven en zorgt ervoor dat je een financiële buffer opbouwt.
Zo blijf je financieel bewust
Het is van groot belang om bewust te zijn van je financiële situatie en je rechten als werknemer. Door te sparen, je administratie bij te houden, en je contracten te controleren zorg je ervoor dat je financieel sterk staat. Daarnaast helpt bewust omgaan met toeslagen en belastingkortingen je om het meeste uit je inkomen te halen en een stabiele en gezonde financiële toekomst op te bouwen!
Sta jij al financieel sterk en ben je klaar voor de komende 12 maanden? Leer dan andere waardevolle skills zoals de Soft Skills! En ontdek hoe jij een waardevollere collega kan worden (en een hoger salaris kan claimen).