Wat is jouw Communicatiestijl? Dominant, stabiel, invloedrijk?

Geplaatst op:
Geplaatst door: Daan van Dooren

In ons dagelijks leven, en vooral op de werkvloer, ontmoeten we talloze mensen die allemaal hun unieke communicatiestijl hebben. Deze diversiteit kan soms een uitdaging zijn, maar het vermogen om je aan te passen aan verschillende communicatiestijlen kan een groot verschil maken in de effectiviteit van je interacties en ontwikkeling van je communicatie als soft skills (Maak je hard voor Soft Skills! | TDC Groep)!

Hierdoor zal je je gemakkelijker kunnen aanpassen aan je omgeving. Om deze vaardigheid te ontwikkelen, is het nuttig om bekend te zijn met de verschillende communicatiestijlen en te weten hoe je op ze in kunt spelen. Hieronder bespreken we vier belangrijke communicatiestijlen die je zou kunnen tegenkomen, en geven we praktische tips voor het herkennen en omgaan met elke stijl.

Welke communicatiestijlen zijn er?

Het begrijpen van verschillende communicatiestijlen is cruciaal voor effectieve interacties, zowel persoonlijk als professioneel. Laten we ons een typisch kantoor voorstellen waar vier collega’s werken, elk met een andere communicatiestijl volgens de DiSC-methodologie: Dominant, Invloedrijk (Interactief), Stabiel en Consciëntieus.

De Dominante Communicator

Bas is een projectmanager die bekend staat om zijn directe en doelgerichte aanpak. Op een maandagmorgen loopt hij het kantoor binnen met een duidelijk doel voor ogen: de deadline voor het nieuwe project halen. Hij komt meteen naar je toe en zegt: “Ik heb de cijfers van je nodig voor de presentatie van vanmiddag. Hoe snel kun je ze aanleveren?” Bas houdt van snelle, efficiënte communicatie en heeft geen geduld voor overbodige details. Hij is zelfverzekerd en competitief, altijd gericht op resultaten en doelstellingen.

De Invloedrijke Communicator

Lisa is de marketingcoördinator, bruisend van energie en altijd enthousiast. Wanneer ze het kantoor binnenkomt, begroet ze iedereen met een grote glimlach en vraagt hoe hun weekend was. Ze praat graag over haar ideeën voor de nieuwe marketingcampagne en gebruikt expressieve taal en gebaren om haar enthousiasme over te brengen. “Hebben jullie het weekend een beetje kunnen genieten? Ik heb een geweldig idee voor onze volgende campagne, laten we het erover hebben tijdens de lunch!” Lisa houdt van sociale interactie en creativiteit, en ze inspireert anderen met haar verhalen en energie.

De Stabiele Communicator

Marieke werkt op de HR-afdeling en staat bekend om haar geduldige en empathische karakter. Ze neemt de tijd om naar collega’s te luisteren en toont altijd oprechte interesse in hun welzijn. Als iemand een probleem heeft, is Marieke de eerste die aanbiedt om te helpen. “Hoe gaat het met je? Ik hoorde dat je een drukke week hebt gehad. Is er iets waar ik je mee kan helpen?” Ze is betrouwbaar en consistent, en haar rustige aanwezigheid zorgt voor een harmonieuze werkomgeving. Marieke werkt graag samen en benadrukt het belang van teamwerk.

De Nauwkeurige Communicator (Consciëntieus)

Mark is de financiële analist die alles tot in de puntjes wil begrijpen voordat hij een beslissing neemt. Hij werkt nauwkeurig en methodisch, altijd gericht op de details. Wanneer hij een nieuw rapport moet maken, vraagt hij om uitgebreide informatie en controleert hij alles dubbel. “Kun je me de exacte cijfers van de laatste kwartaalrapporten sturen? Ik wil ervoor zorgen dat alles klopt voordat we het presenteren.” Mark waardeert logica en feiten, en hij respecteert nauwkeurigheid en perfectie in zijn werk.

Vijf Tips voor het Herkennen van Communicatiestijlen

Nu je een beeld hebt van de verschillende communicatiestijlen, is het belangrijk om te weten hoe je ze kunt herkennen en erop kunt inspelen. Hier zijn vijf handige tips:

  1. Luister naar de behoeften van de ander: De gouden regel is om te luisteren naar wat de ander nodig heeft om ervoor te zorgen dat jouw boodschap overkomt. Heb je deze tip onder de knie, dan kun je verder met de volgende tips.
  2. Nauwkeurig en Grondig: Als iemand veel details nodig heeft en graag alles tot in de puntjes wil weten, heb je waarschijnlijk te maken met een nauwkeurige communicatiestijl. Beantwoord vragen geduldig en zorg ervoor dat je zelf ook volledig en gedetailleerd bent.
  3. Dominant en Direct: Drukt iemand je door het gesprek heen en richt hij zich vooral op feiten en efficiëntie? Dan heb je waarschijnlijk te maken met een dominante communicatiestijl. Houd je communicatie kort en bondig, en richt je op de kern van de zaak.
  4. Stabiel en Sociaal: Toont iemand veel persoonlijke interesse en probeert hij je op je gemak te stellen? Dan gaat het waarschijnlijk om een stabiele communicatiestijl. Spreek op een rustige en vriendelijke manier en zoek naar gemeenschappelijke interesses.
  5. Interactief en Inspirerend: Springt iemand van het ene onderwerp naar het andere en houdt hij van informele en gezellige gesprekken? Dan heb je te maken met een inspirerende communicatiestijl. Houd de sfeer luchtig en gezellig, vraag naar ideeën en geef complimenten.

Klinkt als veel moeite en gedoe?

Wellicht klinkt het als erg veel moeite om je te blijven aanpassen aan verschillende mensen. En misschien denk je wel dat het bizar is om je überhaupt te moeten aanpassen. Want dat kan de ander ook doen, toch? Helemaal waar. We geven je deze tips omdat jij, met een beetje moeite hier en daar, veel meer profijt uit interacties kan halen.
Besef hoeveel meer welwillendheid je oproept bij een ander als je een taal spreekt die hem/haar erg aanstaat (ook wel spiegelen genoemd). Kort gezegd krijg je vaker jouw zin! En de ander krijgt een goed gevoel van de communicatie tussen jullie twee.

Kortom

Door bewust te zijn van deze verschillende stijlen en je aan te passen aan de communicatiestijl van de ander, kun je effectiever en harmonieuzer samenwerken. Of je nu te maken hebt met een gedetailleerde, directe, sociale of inspirerende communicatiestijl, het vermogen om flexibel te zijn in je benadering zal je helpen om beter te communiceren en sterkere relaties op te bouwen. Vind hier meer over de DiSC communicatiestijlen.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf wekelijks op de hoogte van onze nieuwste blogs!

Bekijk hier onder al onze vacatures!

Meer interessante artikelen

Geplaatst op:
Geplaatst op:
Geplaatst op:
Geplaatst op:

Op de hoogte blijven van de nieuwste vacatures?

Volg ons op social media en blijf op de hoogte!