Alles wat je moet weten over elektrisch (hand)gereedschap

Geplaatst op:
Geplaatst door: Jonnie

Voor het verrichten van bijna elke klus bestaat tegenwoordig een elektrisch hulpmiddel. De meeste apparaten zien er in eerste instantie eenvoudig uit, waardoor het lijkt dat iedereen er direct mee aan de slag kan. Echter blijft het riskant, want het blijven gevaarlijke gereedschappen. Er gebeuren immers veel ongelukken door onverstandig gebruik van de bediener of het gereedschap wordt gebruikt voor iets waar het niet voor bedoeld is. 

Hoe zit het met elektriciteitsspanning?  

Werk je met elektriciteit? Dan moet je ten alle tijden alert zijn, het kan zomaar zijn dat je een elektrische schok krijgt. Zodra je een schok hebt gekregen, trekken de spieren zich zeer snel en krachtig samen. Een hartstilstand kan dan eventueel het gevolg zijn van een schok.

Wist je dat een spanning dodelijk kan zijn vanaf: 

  • Wisselspanning: 50 Volt; 
  • Gelijkspanning: 120 Volt. 

Wisselspanning: 

Bij wisselspanning lopen elektronen van de pluspool naar de minpool en andersom. De stroom wisselt dus constant van richting. De hoeveelheid per seconde noemt men de frequentie. In Europa wisselt de stroom vijftig keer per seconde van richting en is de frequentie dus 50 Hertz. Het Nederlandse energienet is gebaseerd op wisselspanning en een stopcontact werkt dan ook op basis van wisselspanning.  

Gelijkspanning: 

Bij gelijkspanning lopen elektronen alleen van de pluspool naar de minpool; de stroom loopt in feite altijd in dezelfde richting. De meeste elektrische apparaten en installaties werken op basis van gelijkspanning, maar stopcontacten werken op basis van wisselspanning. Dit geeft geen problemen, want het omzetten van wisselspanning naar gelijkspanning is relatief eenvoudig. Dit gebeurt meestal met behulp van een batterij of adapter van een apparaat. 

Lagere spanningen zijn beslist niet minder gevaarlijk. Ook daarbij kan veel hitte ontstaan wat kan zorgen voor nare brandwonden. Bovendien volgt een valpartij meestal op een niet zo zware elektrische schok, doordat het slachtoffer achteruit deinst.   

Waar moet je op letten tijdens het gebruik van elektrisch (hand)gereedschap? 

Voordat men met het elektrische apparaten aan de slag kan gaan wordt geadviseerd om de gebruiksaanwijzing goed te lezen. 

  • Zorg voor het dragen van kleding die tijdens het verrichten niet door de bewegende delen kunnen worden gegrepen; 
  • Draag tijdens het werken geen kettingen en dergelijke sieraden. Zorg ook dat een eventuele baard of lange haren worden vastgebonden; 
  • Houd het te bewerken onderdeel nooit met je handen vast, maar klem het vast met een hulpmiddel. 
  • Laat elektrische apparaten ten alle tijden uit zichzelf uitdraaien. Rem het nooit met je handen af; 
  • Trek het gereedschap niet aan het snoer of de luchtslang naar je toe. Er bestaat immers altijd een kans dat de ‘’aan –en uit’’ knop wordt geraakt en het gereedschap ‘’start’’. 
  • Denk aan de gehoor bescherming tijdens de werkzaamheden. Veel elektrische apparaten produceren zoveel geluid dat gehoorbescherming noodzakelijk is. 

Keuring van elektrische (hand)gereedschappen 

Voor bepaalde gereedschappen dienen er schriftelijke veiligheidsinstructies worden ontvangen omtrent het veilige gebruik, keuring, onderhoud en gevaren ervan. Deze instructies moeten zijn opgesteld in de Nederlandse taal en in begrijpelijke tekst. 

Het is van belang dat je te allen tijde werkt met enkel goedgekeurd (hand)gereedschap! 

Hieronder tref je een aantal tips met betrekking tot de keuring van (hand)gereedschap: 

  • Controleer voordat je met de werkzaamheden begint of de keuringsticker aanwezig is en binnen de termijn voor herkeuring valt; 
  • Elektrisch (hand)gereedschap dient minimaal één keer per jaar te worden gekeurd door een daartoe bevoegd persoon; 
  • Repareer nooit zelf beschadigingen van de apparaten. 

TDC Groep streeft ernaar al haar medewerkers te voorzien van veilige apparaten. Wanneer men twijfelt over de veiligheid van het gereedschap, dienen de medewerkers te allen tijde het te laten weten aan de contactpersoon. Op deze manier kunnen wij onze medewerkers voorzien van goed gereedschap. TDC Groep kan het immers niet permitteren dat medewerkers met ongekeurd of onveilig gereedschap werken. Heb je in de gaten of het vermoeden dat je collega werkt met onverantwoord gereedschap? Laat het zo snel mogelijk weten aan je collega! Voorkomen is natuurlijk prettiger dan genezen. 

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf wekelijks op de hoogte van onze nieuwste blogs!

Bekijk hier onder al onze vacatures!

Meer interessante artikelen

Geplaatst op:
Geplaatst op:
Geplaatst op:
Geplaatst op:

Op de hoogte blijven van de nieuwste vacatures?

Volg ons op social media en blijf op de hoogte!