Er hoeft niet per definitie een vacature open te staan om te kunnen solliciteren. Als je een sollicitatie verstuurt zonder een openstaande vacature, noemen we dat ook wel een open sollicitatie. Vraag je je af of dit een goed plan is? Wij vinden van wel, daarom vertellen we je graag wat de voordelen zijn van een open sollicitatie en hoe je dit aanpakt. Maar eerst leggen we je uit wat een open sollicitatie nou precies inhoudt.
Wat is een open sollicitatie?
Een open sollicitatie wordt ook wel ongevraagd solliciteren genoemd en hoewel we dit woord hier liever niet voor gebruiken gezien de negatieve ondertoon, dekt het de lading wel. Je verstuurt een sollicitatie zonder de uitvraag (ofwel vacature) vanuit het bedrijf. Waarschijnlijk ben je wel op de hoogte van de krappe arbeidsmarkt, wat tot gevolg heeft dat de rollen van werkgever en werknemer zijn omgedraaid. Als werknemer hoef je niet meer in de rij te staan voor een baan maar staan de banen in de rij voor jou. ‘Ongevraagd’ solliciteren kan dus alleen nog maar een zegen zijn voor werkgevers. Mooie gelegenheid om zelf de touwtjes in handen te nemen!
Waarom kiezen voor een open sollicitatie?
Er zijn genoeg redenen om ‘ongevraagd te solliciteren’. We zetten er een paar voor je op een rijtje.
Je creëert je eigen functie
Stel, je bent op zoek naar een baan en bekijkt dagelijks meerdere vacatures. Er zijn dan vast functieomschrijvingen waar je blij van wordt en functieomschrijvingen waar je helemaal niet blij van wordt. In negen van de tien gevallen zul je bij een leuke vacature ook taken tegenkomen waar je geen kaas van hebt gegeten of wat je gewoon helemaal niet ziet zitten. Op deze manier ben je niet gebonden aan de taakomschrijving vanuit de werkgever, maar creëer je je eigen ‘ideale’ functie. Hierin verwerk je werkzaamheden waar jij in uitblinkt en wat jij leuk vind.
Uiteraard is dit niet altijd mogelijk en zul je soms ook taken moeten uitvoeren waar je minder goed in bent of die je minder leuk vindt, maar je kansen om jouw ideale functie te gaan bekleden zijn met een open sollicitatie aanzienlijk groter.
Je toont motivatie en initiatief
Voor de werkgever zal het waarschijnlijk als een compliment overkomen dat je solliciteert op eigen initiatief omdat je bij hen aan de slag wilt. Je laat zien dat je gemotiveerd bent om te werken en misschien breng je de werkgever wel op ideeën. Vooraf aan jouw mail is het altijd goed om te inventariseren of de behoefte aan jouw ‘bedachte’ functie er is!
Je vergroot je kansen voor de toekomst
Het kan zijn dat de werkgever op dit moment geen ruimte heeft om jou te plaatsen, maar dat kan ook heel snel weer veranderen. Op het moment dat er bij de werkgever wel een passende vacature open komt, ligt jouw sollicitatiebrief bovenop de stapel.
Je valt op
Om nog even in te haken op de afsluiter van reden nummer drie: jouw sollicitatiebrief zal meengenomen worden wanneer er een (passende) vacature open komt te staan. Doordat jij niet op een vacature hebt gesolliciteerd, val jij net iets meer op dan de kandidaten die op een vacature hebben gesolliciteerd. Jij was met jouw sollicitatiebrief hoogstwaarschijnlijk één van de weinige (al dan niet de enige) persoon die op dat moment heeft gesolliciteerd op die functie. Hierdoor sta je net iets meer in de schijnwerpers dan wanneer je samen met heel veel anderen solliciteert op een openstaande functie.
Hoe maak je een open sollicitatie?
Hoe begin je met open solliciteren? Voorbereiding is het sleutelwoord! Je moet voor jezelf eerst duidelijk hebben wat je precies wilt en hoe dit eventueel goed zou passen bij het bedrijf waar je solliciteert. Om maar even een heel simpel en misschien ietwat onnozel voorbeeld te noemen: het heeft weinig zin om te solliciteren op een functie van banketbakker bij een advocatenkantoor. ?
Dit was een voorbeeld met een grote knipoog, wat we je proberen te zeggen is: lees je goed in en kies je bedrijf zorgvuldig. Als je duidelijk voor ogen hebt wat jij het liefst zou doen, is het je missie om een bedrijf te vinden dat hier goed op aansluit. Doe je research en bedenk welk potentieel probleem de werkgever op kan lossen door jou aan te nemen en benoem dit in je sollicitatiebrief. Zoek hier vervolgens een passende functietitel bij in dezelfde ‘stijl’ als de andere functietitels van vacatures die de werkgever open heeft staan.
Richt je sollicitatie aan de juiste persoon
Tot slot is het van belang om uit te zoeken aan wie je jouw open sollicitatie moet richten. Zorg ervoor dat je deze aan de juiste persoon richt, anders loop je het risico dat jouw sollicitatie in het hoekje of de prullenbak beland. Bestudeer de social media kanalen van de persoon aan wie je je sollicitatie wilt gaan richten. Bekijk wat deze persoon bezig houdt en stem de ‘tone of voice’ in je sollicitatiebrief hierop af. Probeer een gemeenschappelijke interesse te vinden en geef een persoonlijke twist aan de brief. Maak je sollicitatiebrief niet al te lang en wees doelgericht. Succes!