Een motivatiebrief? Is dat nou echt nodig?
Dit hoor ik sommigen van jullie denken. Lees onderstaand stukje eens door en je zal er met een nieuwe blik naar kijken.
Toegegeven, de markt is nu best gunstig voor de werkzoeker. Nuances in sommige vakgebieden daargelaten. Omdat de meeste werkgevers zitten te popelen om nieuwe mensen aan te nemen zou even je CV opsturen genoeg moeten zijn, toch?
In veel gevallen zal het voldoende zijn om een uitnodiging voor een eerste gesprek te ontvangen, mits jouw CV krachtig en aansprekend genoeg is. Maar voor de meest felbegeerde baan ben je niet de enige aanbidder.
Aan je werkervaring kan je op korte termijn niet meer sleutelen. Wel heb je de mogelijkheid om je CV te upgraden en verversen (Maak in 5 stappen een professioneel CV). Als je toe bent aan een nieuwe stijl kan je (Canva) gebruiken dat kant-en-klare sjablonen aanbiedt.
Zo, je CV staat. En nu heb je de mogelijkheid om met jouw motivatiebrief (of sollicitatiebrief, we onderscheiden niet voor het gemak) jouw enthousiasme te tonen. Net dat streepje voor om als favoriet jouw eerste sollicitatiegesprek binnen te lopen. En wat je vertelt in je brief kan ook als gespreksstof dienen, waar jij de regie over hebt. Dus voordat het sollicitatiegesprek begint kan jij al je invloed uitoefenen en het gesprek sturen.
Klinkt die motivatiebrief nog steeds als een oubollig idee? Natuurlijk niet!
Als je onderstaande stappen gebruikt en even de handen uit de mouwen steekt heb je snel een indrukwekkende binnenkomer.
Stap 1: Voorbereiding van je motivatebrief
Een goede voorbereiding is het halve werk. Neem de tijd om je te verdiepen in de vacature, het bedrijf en de afdeling waar je mogelijk gaat werken. Bekijk de website, check de Social Media en browse de nieuwsberichten van het bedrijf. Een extra tip: ontdek wie jouw sollicitatiegesprek gaat voeren en lees je over hen in. Een hobby die jij deelt met jouw gesprekspartner is bijvoorbeeld een makkelijke ijsbreker.
Stap 2: De juiste toon in je motivatiebrief
Met de voorbereiding achter de rug kun je beginnen aan je motivatiebrief. Wees je bewust van de toon van het bedrijf en stem je schrijfstijl daarop af. Schrijf actief en vermijd lange zinnen. Laat jezelf zien als toegankelijk, fris en professioneel. Ondergetekende gebruikt af en toe een beetje lichte humor in een motivatiebrief, als het gepast aanvoelt.
Stap 3: Indeling en structuur van je motivatiebrief
Een goede indeling en structuur zijn van cruciaal belang. Dit biedt de lezer duidelijkheid en overzicht. Met een goed gestructureerde brief voorkom je dat deze binnen enkele seconden op de stapel ‘afwijzingen’ belandt. Want die recruiter heeft er al ontzettend veel gezien.
Aanhef: Wees beleefd en correct. Maak een afweging wat het meest passend is. Heb je al contact gehad met de recruiter of de persoon die jouw sollicitatie gaat behandelen? Dan kun je de brief wat informeler beginnen.
Inleiding: Pak de aandacht met een krachtige openingszin. Met een pakkende inleiding houd je de aandacht vast.
Stap 4: Je motivatie, geschiktheid en persoonlijkheid
Nu begint het cruciale gedeelte van je brief: je motivatie. Leg uit waarom je geïnteresseerd bent in de functie en het bedrijf. Wees zo specifiek mogelijk en maak directe verbindingen met jouw achtergrond. Onderbouw je geschiktheid en benadruk wat jij deze organisatie te bieden hebt. Informatie over jouw leven, leuke voorbeelden en levendigheid maken van een ‘droge’ brief een persoonlijk verhaal. Want je wil wel enige emotie oproepen bij de lezer zodat hij/zij een duidelijk beeld krijgt van jou en je persoonlijkheid.
Stap 5: Afsluiting van motivatiebrief die uitnodigt tot actie
De afsluiting van je brief moet de lezer verleiden tot actie. Deze laatste alinea blijft het meest hangen. Denk goed na over hoe je de sollicitatiebrief wilt afronden. Schrijf bijvoorbeeld dat je graag je motivatie toelicht in een persoonlijk gesprek, of niet kan wachten om een kopje koffie te komen drinken. Jij kiest de toon die het beste bij jou past.
Stap 6: Dubbelcheck de motivatiebrief: voorkom slordigheden
Lees je brief nog eens grondig door. Laat door een ander je motivatiebrief checken op spelling, stijl en de gehele ‘feel’. Verstuur je de brief via e-mail? Controleer dan ook het mailtje zorgvuldig op dezelfde criteria.
Stap 7: Opvolging, neem het initiatief
Je hebt je brief verstuurd, maar daar hoeft het niet te eindigen. Want veel werkgevers houden van proactieve sollicitanten. Bel na een week om te vragen of je brief is aangekomen als je nog niks gehoord hebt, vraag naar de status en laat horen dat je nog steeds nieuwsgierig en hongerig bent.
Ben je uitgenodigd? Klik hier om te lezen hoe je jouw sollicitatiegesprek rockt!
Extra tips:
Maak je motivatiebrief niet langer dan een A4-tje. Net als een elevator-pitch die in 30 seconden gegeven moet worden, moet jouw eerste introductie op één pagina passen.
Loop je vast met het schrijven? Het is 2024! Maak vooral gebruik van ChatGPT voor inspiratie. Maar gebruik het als hulpmiddel, niet als vervanger. Want ChatGPT kan nette teksten maken, maar de technologie is nog niet zover dat zij er persoonlijke aspecten in kunnen mengen, of voorbeelden van de actualiteit kunnen gebruiken. Dat is aan jou.
Veel succes!