5 manieren om jouw sollicitatiegesprek te rocken

Geplaatst op:
Geplaatst door: Daan van Dooren

Het rocken van een sollicitatiegesprek doe je op verschillende manieren.
Als je een combinatie van voorbereiding, zelfvertrouwen en effectieve communicatie inzet kom je een heel eind. Wees vooral jezelf en dan sta je al met 2-0 voor.


1. Leer het bedrijf, de functie en de mensen kennen

Het begint allemaal met het onderzoeken van het bedrijf. Denk aan de missie, visie, waarden en de producten en services.
Wat vind je op de website van het bedrijf, hoe komen de mensen over en waar leggen ze de focus op?

De functie-eisen staan beschreven in de vacature, lees deze aandachtig en meerdere keren. Wat voor competenties vragen ze? Probeer in te schatten wat voor vragen ze kunnen stellen aan de hand van de vacature.

Tip: Schrik niet als je niet aan alle eisen voldoet! De werkgever zet vaak extra hoog in met hun eisen, maar jouw presentatie als persoon telt net zo zwaar mee.

Zoek naar de webpagina van het team, soms staan daar interessante en persoonlijke teksten van de teamleden in. Houdt Marketeer Lisa van katten en jij ook? Dan heb je direct een mooie ijsbreker voor het sollicitatiegesprek.

2. Bereid antwoorden voor op vragen die je kan verwachten tijdens het sollicitatiegesprek

Kijk kritisch naar je CV en probeer je in de schoenen van jouw gesprekspartner(s) te plaatsen. Weet over al jouw jobs iets interessants te vertellen zodat je klaar bent voor vragen in het sollicitatiegesprek.

Meestal komen onderstaande vragen aan bod:

  • Vertel eens iets over jezelf, of hoe zouden jouw vrienden of oud collega’s je omschrijven?
  • Waarom wil je voor dit bedrijf werken?
  • Wat zijn je sterke en zwakke punten?
  • Waar ben je het meest trots op in je carrière, waar heb je spijt van, waar heb je het meeste geleerd?
  • Wat is je salaris indicatie?

    Tip: Als je het lastig vindt om positieve dingen over jezelf te vertellen, kan je het uit het oogpunt van een vriend of familielid doen: “Van vrienden en collega’s hoor ik dat ik vaak klaar sta voor anderen, veel geduld heb en ik bijna elk probleem met computers kan oplossen.”


Oefen van tevoren je antwoorden! Maak fouten en probeer verschillende antwoorden. Zo ga je merken wat je vooral niet wil zeggen. Schrijf het allemaal uit op papier, typ het op de pc of spreek het hardop uit en neem het eventueel op met je telefoon. Dit werkt voor iedereen anders, ontdek wat het beste voelt voor jou.

3. Wees op tijd en kleed je gepast

Zorg ervoor dat je ruim op tijd vertrekt en de route vooraf hebt gecheckt op drukke file punten. Dan kom je rustig binnen in plaats van gehaast en gestrest. Kleed je daarnaast professioneel en gepast.

Tip: Als je via een recruiter op gesprek gaat, kan je hem/haar altijd om kledingadvies vragen.
Anders kijk je naar de website en de foto’s van de teamleden, of je zoekt online naar kledingadvies over de branche waarbinnen het bedrijf zich bevindt.

Met deze informatie in het hoofd kun je nu een outfit kiezen waar jij je lekker in voelt, want dat telt ook mee!

4. Loop binnen met zelfvertrouwen en enthousiasme

Ook al ben je misschien niet 100% zelfverzekerd, dit kan je wel uitstralen. Jouw gesprekspartners kennen je nog niet, dus je kan fris en blanco binnenlopen. Geef een goede handdruk, wees beleefd en kijk mensen in de ogen aan.

Laat tijdens het sollicitatiegesprek merken dat je zin hebt in de job, en geef een paar voorbeelden waarom deze functie jou aanspreekt en wat je gevoel is.

Ben je van nature zenuwachtig voor dit soort gesprekken? Geen probleem. Probeer dit eens:
Voordat je het gebouw binnenloopt haal je een paar keer diep en rustig adem (neus in, mond uit). Geef jezelf een korte peptalk (hardop of in je hoofd). Dit haalt al enorm veel spanning weg.

Tijdens het gesprek is het fijn om weer op je ademhaling te letten. Haal diep adem als je gesprekspartner het woord heeft. Of als je een vraag moet beantwoorden. Dit geeft je extra tijd om na te denken. Niemand is in staat om elke vraag direct en duidelijk te beantwoorden, dus gun jezelf die tijd, experimenteer hiermee en je zal zien dat dit steeds beter gaat.

5. Luister actief en stel vragen

Luister aandachtig naar de vragen van de interviewer en geef doordachte en relevante antwoorden. Neem de tijd om na te denken voordat je antwoordt als je dat nodig hebt.

Bereid enkele vragen voor die je aan hen wil stellen, zo toon je interesse en geeft het je de kans om beter te beoordelen wat voor werkplek dit is. Jouw vragen zullen het een completer gesprek maken, dat natuurlijker aanvoelt voor iedereen.

Lukt het niet om vragen voor te bereiden? Experimenteer met ChatGPT!

Tip: Vergeet niet een kladblok mee te nemen met jouw voorbereide aantekeningen, en om belangrijke punten op te schrijven tijdens jouw sollicitatiegesprek.

Eventuele opvolging na het sollicitatiegesprek

Dit zal niet altijd nodig of gepast zijn. Maar heb je iets heel belangrijks vergeten te noemen tijdens je gesprek, zit iets je niet lekker wat er besproken is? Dan kan je een telefoontje of email inzetten. Dit kan een goede manier zijn om ‘top-of-mind’ te komen bij de werkgever.

Tot slot

Leer van elke ervaring. Ongeacht of je de baan krijgt, probeer te leren van elk sollicitatiegesprek. Vraag om feedback als je niet wordt aangenomen; hoe kwam je over? Wat waren je sterke en minder sterke kanten?

Vergeet niet dat dit ook een gesprek voor jou is, om te ontdekken of je daar wil werken.
Als je met deze nieuwsgierige instelling binnenkomt kan dit zorgen voor meer rust bij jou, en dat je overkomt als iemand die geïnteresseerd is en vragen durft te stellen.

Voor meer hulp bij jouw sollicitatiegesprek:

Alles over de Open Sollicitatie

Maak in 5 eenvoudige stappen een professioneel CV

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf wekelijks op de hoogte van onze nieuwste blogs!

Bekijk hier onder al onze vacatures!

Meer interessante artikelen

Geplaatst op:
Geplaatst op:
Geplaatst op:
Geplaatst op:
Geplaatst op:

Op de hoogte blijven van de nieuwste vacatures?

Volg ons op social media en blijf op de hoogte!